Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Άσκηση και Καθημερινότητα (Α' Μέρος):

Γενική προετοιμασία

Εισαγωγή
Πολλοί όταν ακούνε τον όρο "άσκηση" αυτόματα έρχονται στο μυαλό τους δραστηριότητες όπως το γυμναστήριο, το τρέξιμο, η κολύμβηση, ποδηλασία κ.α.! Όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν και το είδος της άσκησης που θα ακολουθήσουμε αλλά και το επίπεδο της. 


Ιατρικό Ιστορικό
Ας τα πάρουμε με την σειρά. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα από μας είναι το ιατρικό ιστορικό! Πρέπει να καθορισθεί η ικανότητα του ασκούμενου να παίρνει μέρος σε διάφορα είδη ασκήσεων (αερόβια/αναερόβια προπόνηση, προπόνηση με αντιστάσεις κ.α.), σε τι επίπεδο και με τι συχνότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για τα μέγιστα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τον εκάστοτε οικογενειακό γιατρό-παθολόγο για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υγείας.

Επιλογή δραστηριότητας
Αφού γίνει η συνεννόηση με τον οικογενειακό γιατρό-παθολόγο, έπειτα επιλέγουμε είδος δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να γίνει με τα εξής κριτήρια:
  • Τι χώροι άθλησης υπάρχουν κοντά στα μέρη που ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε.
  • Τι εποχή θα ξεκινήσουμε την άσκηση ώστε να επιλέξουμε και τον κατάλληλο χώρο. Για παράδειγμα άσκηση σε εξωτερικό χώρο όπως άλσος/πάρκο, κολύμβηση, γυμναστήριο κ.α.
  • Οικονομικά προσωπικά δεδομένα. Την δύσκολη αυτή εποχή πολλοί θα προτιμήσουν κάτι ανέξοδο όπως το τρέξιμο σε ένα άλσος αντί του τρεξίματος στον διάδρομο σε ένα γυμναστήριο ή κολύμβηση στην θάλασσα παρά στην πισίνα ενός κολυμβητηρίου.
Ένδυση 

Τα ρούχα που φοράει κάποιος πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για την συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Θα πρέπει να είναι άνετα (όχι ιδιαίτερα σφιχτά) και να μην περιορίζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων. Τα ρούχα πρέπει να είναι πορώδη ώστε να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα. Κάποια υφάσματα παρέχουν επιπρόσθετα προστασία ενάντια στον αέρα και την βροχή. Ρούχα που διαφημίζουν την απώλεια βάρους λόγω της αυξημένης εφίδρωσης πρέπει να αποφεύγονται. Μερικές γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο χρήσης ειδικού αθλητικού στηθόδεσμου για καλύτερη υποστήριξη της περιοχής. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται απορροφητικές κάλτσες που εφαρμόζουν καλά (όχι υπερβολικά σφιχτές ή πολύ χαλαρές) και να μην είναι υπερβολικά κοντές. Έτσι αποφεύγονται θέματα στα πόδια που σχετίζονται με φουσκάλες, κακοσμία, πρόβλημα σε νύχια κ.α.!

Υποδήματα 

Τα υποδήματα ανήκουν στην κατηγορία της «ένδυσης», αλλά καλύτερα είναι να γίνει ξεχωριστή αναφορά σε αυτά επειδή είναι πολύ σημαντικά για την ασφαλή και αποτελεσματική άσκηση ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνουμε τυχόν μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αν αυτά δεν είναι κατάλληλα. Πρώτον, πρέπει να καθορίσουμε το είδος της άσκησης (τρέξιμο, πεζοπορία, γενική εκγύμναση κ.α.) όπως και την επιφάνεια που ασκούμαστε (τσιμέντο, χώμα, ταρτάν κ.α.). Δεύτερον, τα υποδήματα πρέπει να έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: 
  • Υποστήριξη ® το παπούτσι να παρέχει σταθερότητα στην πτέρνα (αποφυγή διαστρεμμάτων κ.α.) και στον αχίλλειο τένοντα και ταυτόχρονα η κίνηση του ποδιού να είναι ελεγχόμενη. 
  • Τοποθέτηση προστατευτικών μαξιλαριών ® ανάλογα με το σχήμα του ποδιού του καθενός ή σε περίπτωση κάποιου ορθοπεδικού προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν κάποια πρόσθετα προστατευτικά μαξιλάρια, κυρίως στην πτέρνα ή στο μέσο του πέλματος. 
  • Απόδοση ® ένα ελαφρύ αθλητικό παπούτσι απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικό που μπορεί να «αναπνέει», να βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα και να περιορίζει την αύξηση βάρους του υποδήματος (π.χ. από νερό, βροχή κ.α.). 
  • Εφαρμογή ® το μπροστινό μέρος του παπουτσιού πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο για να μπορούν να κινούνται τα δάκτυλα και να είναι άνετα. Σαν γενικό κανόνα για την επιλογή και του κατάλληλου νούμερου λέμε ότι τα αθλητικά υποδήματα πρέπει να είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα από τα κανονικά. Ταυτόχρονα πρέπει όταν αγοράζουμε παπούτσια να περπατάμε με αυτά και να τα δοκιμάζουμε με το ίδιο είδος κάλτσας που θα φοράμε και κατά την διάρκεια της άσκησης. 
Τέλος δεν πρέπει να αργούμε υπερβολικά να αντικαταστήσουμε τα αθλητικά υποδήματα όταν έχουν φθαρεί γιατί οι προστατευτικές περιοχές στην πτέρνα και στην ενδιάμεση σόλα είναι οι πρώτες που φθείρονται και τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για τραυματισμούς.


Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer
E-mail: bill_sav@mycosmos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου