Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ

Γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι ο καθένας μας πρέπει να διαλέξει είδος άσκησης ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλει να έχει, τι μπορεί να του αρέσει, τι είδος άσκησης μπορεί να εκτελέσει ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του κ.α.! Ένα από τα κλασικότερα είδη προπόνησης είναι η μυϊκή ενδυνάμωση σε χώρους γυμναστηρίων ή αλλιώς «προπόνηση με βάρη»! Το πλεονέκτημα με τους χώρους των γυμναστηρίων είναι ότι είναι ελεγχόμενοι από θέμα θερμοκρασίας, υγρασίας αλλά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση μας αρνητικά.



 Η προπόνηση δύναμης συμβάλλει στην επίτευξη της καλής φυσικής κατάστασης των αθλούμενων σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού εκτός από αυτούς που ασχολούνται με την «σωματική διάπλαση» ή αλλιώς όπως είναι ευρέως γνωστό body building. Πρέπει να τονισθεί ότι η προπόνηση δύναμης δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και επιφέρει εξίσου σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την φυσική μας κατάσταση και καλό είναι να μην παρασυρόμαστε από την φράση «με τα βάρη θα φουσκώσω και δεν μου αρέσει» κ.α.(συνηθισμένη φράση γυναικών που πάνε σε γυμναστήριο και φοβούνται τα βάρη)! Να τονίσουμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ΔΕΝ πρέπει να αποφεύγουν αυτό το είδος άσκησης γιατί όταν εκτελείται σωστά έχουν αυξημένη θετική επίδραση στην υγεία τους.


Αναλυτικότερα τα οφέλη της προπόνησης αντιστάσεων είναι τα εξής:
  • Καύση λίπους
  • Αύξηση του βασικού μεταβολισμού άρα μεγαλύτερη καύση θερμίδων
  • Αύξηση της δύναμης
  • Βελτίωση της ευλυγισίας
  • Αύξηση οστικής πυκνότητας
  • Θετικά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα
  • Ψυχική και σωματική ευεξία
  • Λιγότερο στρες
  • Μεγαλύτερη απόδοση στην καθημερινότητα
  • Θεραπεία ή θετική βελτίωση διάφορων παθήσεων
  • Ένα ωραίο οπτικά, γραμμωμένο σώμα το οποίο μας αυξάνει και την αυτοπεποίθηση

Μην ξεχνάτε ότι τον σημαντικότερο ρόλο για να αποδώσουμε καλύτερα είναι η κατάλληλη επιλογή του χώρου που θα γυμναστούμε, δηλαδή του γυμναστηρίου. Τα κριτήρια επιλογής είναι:
·        Πόσο κοντά στο σπίτι μας είναι
·        Η πρόσβαση
·        Η τιμολογιακή του πολιτική
·        Ο χώρος με τα όργανα, δηλαδή πόσο μεγάλος και φωτεινός είναι ώστε να μας προδιαθέτει να γυμναστούμε ευχάριστα
·        Η ποικιλία των οργάνων και η σωστή συντήρησή τους
·        Η καθαριότητα
·        Ο χώρος των αποδυτηρίων
·        Οι πρόσθετες παροχές όπως σάουνα, χαμάμ κ.α.
·     Το βασικότερο απ’όλα....το επιστημονικό προσωπικό, οι καθηγητές φυσικής αγωγής (γυμναστές), πόσο ευγενικοί, επικοινωνιακοί αλλά και το πόσο πρόθυμοι είναι να μας βοηθήσουν πάνω στο «αντικείμενο».

Ένα κομμάτι που δεν πρέπει να παραλείπουμε είναι ο τομέας της υγιεινής. Πάντοτε έχουμε μαζί μας μια πετσέτα να τοποθετούμε στα όργανα που χρησιμοποιούμε, έξτρα ρούχα για να αλλάξουμε αφού τελειώσουμε την προπόνηση και αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο πλήρεις παίρνουμε και τα απαραίτητα για να κάνουμε και ένα μπάνιο.

Αφού πραγματοποιηθούν οι προηγούμενες ενέργειες και κάνουμε την εγγραφή στο γυμναστήριο οφείλουμε να ενημερώσουμε τον γυμναστή που θα μας αναλάβει για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάζουμε (προβλήματα μέσης, πόνοι στα γόνατα κ.α.), πόσες φορές την εβδομάδα θα ερχόμαστε(να δηλώσουμε ακριβή αριθμό και όχι έναν «υποτιθέμενο») και τι αποτελέσματα θέλουμε να μας επιφέρει η άσκηση ώστε να μας βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες μας. Τι άλλο να προσέχετε:
  • Να θυμάστε ότι περίπου 90 λεπτά προπόνησης είναι αρκετά και δεν χρειάζεται να καθόμαστε 3 ώρες σε ένα γυμναστήριο γιατί στο τέλος θα έχουμε αντίθετα αλλά και αρνητικά αποτελέσματα!
  • Μην παρασύρεστε και κάνετε ασκήσεις που βλέπετε από άλλους και ακολουθήστε το ΔΙΚΟ ΣΑΣ πρόγραμμα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.
  • Όταν δεν είστε σίγουροι για την σωστή εκτέλεση μιας άσκησης ρωτήστε ΞΑΝΑ τον γυμναστή σας!
  • Η αύξηση στα βάρη να γίνεται σταδιακά και όχι από την μία μέρα στην άλλη.
  • Η προπόνηση δεν θέλει βιασύνες αλλά να είστε πάντα συγκεντρωμένοι.
 Καλή αρχή και για οποιαδήποτε απορία αποστέλλεται μήνυμα στο e-mail επικοινωνίας.

Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer
E-mail: bill_sav@mycosmos.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου