Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

FLOWIN…ΚΑΤΙ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!

Σήμερα θα αναφερθούμε σε άλλη μία μέθοδο προπόνησης που σιγά σιγά αρχίζει και ενσωματώνεται στα διάφορα προγράμματα γυμναστικής τα οποία ΔΕΝ βασίζονται στα κλασικά μας βάρη αλλά σε ασκήσεις που γίνονται με το βάρος του σώματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι γνωστή ως Flowin.

Όλο το σύστημα Flowin


ΙΣΤΟΡΙΑ
Αρχικά η ιδέα προήλθε περίπου το 2003 από μια ομάδα δεκαθλητών υψηλού επιπέδου από την Σουηδία, οι οποίοι είχαν άμεση σχέση -εκτός από τον χώρο της γυμναστικής/προπονητικής- με τον χώρο της υγείας και ιατρικής γενικότερα (π.χ. φυσιοθεραπεία). Το 2007 εξελίχθηκε στην τωρινή μορφή της και κυκλοφόρησε αρχικά στις Σκανδιναβικές Χώρες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αποτελείται από ένα μικρό δάπεδο σαν χαλί και «ειδικά μαξιλαράκια» τα οποία είναι σχεδιασμένα να εφαρμόζουν ιδανικά στα χέρια, στα γόνατα και στα πόδια και πιάνει ελάχιστο χώρο συν ότι είναι ιδανικό όσον αφορά την φορητότητά του. Βασίζεται στην τριβή και στην κάθετη πίεση σε συνδυασμό με το οριζόντιο «γλίστρημα» πάνω στο ειδικό δάπεδο. Το επίπεδο δυσκολίας σχετίζεται με το πόση δύναμη ασκούμε στα «μαξιλαράκια» αλλά και με το βάρος του ασκούμενου ή το είδος της κίνησης που εκτελεί πάνω εκεί (στροφικές κινήσεις, διαγώνιες κ.α.). Μέχρι και ασκήσεις ευλυγισίας εκτελούμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Εδώ να τονίσουμε ότι το δάπεδο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο και υλικά έτσι ώστε ο αθλούμενος να μην γλιστράει υπερβολικά αλλά ταυτόχρονα να μπορεί το σώμα να κάνει μια άσκηση με σωστά επίπεδα τριβής.

Ασκήσεις Pilates

ΟΦΕΛΗ
Να προσθέσουμε ότι το συγκεκριμένο είδος προπόνησης ανήκει στον τομέα της «λειτουργικής προπόνησης» και στοχεύει στα εξής:
  • Την δύναμη
  • Την ταχύτητα
  • Την ισορροπία
  • Την σταθεροποίηση του σώματος
  • Την κινητικότητα (π.χ. στις αρθρώσεις)
  • Την μυϊκή αντοχή
  • Τον μεταβολισμό (άρα μεγαλύτερη καύση λίπους)
  • Την αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων
 Ασκήσεις ταυτόχρονης ενεργοποίησης 
πολλών μυϊκών ομάδων

Όλα αυτά φαντάζομαι σας θυμίζουν λίγο την προπόνηση με ιμάντες....σωστά; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Μην ξεχνάμε ότι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ασκήσεις που εκτελούνται ενεργοποιώντας πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα ΑΛΛΑ εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα της αστάθειας (προπόνηση με ιμάντες) αλλά με τον παράγοντα της τριβής! Επίσης οι περισσότερες ασκήσεις γυμνάζουν και ενεργοποιούν τον «πυρήνα» του σώματος μας (κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτιαίοι) και μπορούν να εκτελεστούν για όλα τα επίπεδα των αθλούμενων (ερασιτέχνες και επαγγελματίες). Το Flowin μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ατομική προπόνηση αλλά και σε ομαδικά προγράμματα. Ακόμα και σε διάφορα αθλήματα οι αθλητές εμπλουτίζουν το προπονητικό τους πρόγραμμα ή το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Προπόνηση και σε γκρουπ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η προπόνηση Flowin είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα μέθοδος προπόνησης και σίγουρα κάτι διαφορετικό. Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας με την σωστή καθοδήγηση. Προς το παρόν στην χώρα μας δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο αλλά υπάρχουν κάποια γυμναστήρια αλλά και γυμναστές-Personal Trainers που το εφαρμόζουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου