Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013


ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΜΕΡΟΣ Α’

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το σημερινό μας άρθρο (θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη) έχει να κάνει με τον προπονητικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε για να γυμναζόμαστε πέρα από τα κλασικά μας βάρη (είτε σε μηχανήματα είτε με αλτήρες και μπάρες), τους ιμάντες, τα μηχανήματα δόνησης, το Flowin και την μπάλα BOSU. Εξοπλισμός ο οποίος δρα και συμπληρωματικός στα προαναφερθέντα αλλά και για να εμπλουτίσουμε το υπάρχον ασκησεολόγιο μας  ή για να αυξήσουμε κι άλλο το επίπεδο δυσκολίας. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και έναν βασικό παράγοντα....ότι χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία, έχουμε ένα μίνι γυμναστήριο στον χώρο μας.


ΛΑΣΤΙΧΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Τα λάστιχα αντίστασης είναι πολύ εύκολα στην χρήση, φορητά, οικονομικά και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας (οποιαδήποτε ηλικία αλλά και επίπεδο προπόνησης), άτομα με τραυματισμούς/παθήσεις, φυσιοθεραπευτές σε ασκήσεις αποκατάστασης. Σχεδόν οποιαδήποτε άσκηση εκτελείται στο γυμναστήριο, μπορεί να αντικατασταθεί με αυτά με την μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να ξέρετε πώς να τοποθετήσετε το λάστιχο για την εκάστοτε άσκηση.

Λάστιχα διαφορετικών αντιστάσεων

Όσον αφορά το επίπεδο αντίστασης συνήθως τα λάστιχα τα ξεχωρίζουμε με βάση τα χρώματά τους. Για παράδειγμα ένας ενδεικτικός διαχωρισμός:
  • Κίτρινο → πρώτο επίπεδο/αρχάριοι
  • Πράσινο → μεσαίο επίπεδο
  • Κόκκινο → μεσαίο προς προχωρημένο επίπεδο
  • Μπλε → Προχωρημένο επίπεδο
  • Μαύρο → Πολύ προχωρημένο επίπεδο (χρησιμοποιούνται συνήθως για μεγάλες μυϊκές ομάδες)

Μία βασική τους διαφορά που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τους αλτήρες είναι ότι στους αλτήρες το μεγαλύτερο μέρος της αντίστασης είναι στην αρχή της κίνησης ενώ στα λάστιχα το μεγαλύτερο μέρος της αντίστασης είναι στο τέλος της! Να προσθέσουμε ότι η αντίσταση στα λάστιχα είναι σε ΟΛΗ την διάρκεια της κίνησης και ταυτόχρονα έχουμε μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών σταθεροποίησης και αύξηση της νευρομυϊκής συναρμογής.


Ενδεικτικές ασκήσεις με λάστιχα για όλες τις μυϊκές ομάδες

Εκτός από τις λαβές για τα χέρια υπάρχουν και λαβές για τα πόδια για να μας διευκολύνει στις ασκήσεις. Μικρό tip: ακόμα και ένα χρώμα λάστιχου να έχετε μαζί σας με μια πολύ απλή κίνηση αυξάνεται το επίπεδο αντίστασής του.....απλά τεντώστε το περισσότερο στην θέση εκκίνησης και ξεκινήστε την άσκηση!

STICKS
Τα πιο γνωστά στο κόσμο του fitness είναι τo Gym Stick και το  Swing Stick (Ράβδος Ταλάντωσης).


Αριστερά Gym Sticks & δεξιά Swing Stick

To Gym Stick είναι στην ουσία μια ελαστική υψηλής αντοχής ράβδος με διάμετρο ίδια με μιας κλασικής μπάρας, πιο μαλακή, η οποία στα δύο άκρα της έχει δύο λάστιχα με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουμε ήδη αναφέρει όσον αφορά αυτά. Το μήκος του είναι περίπου 130εκ.! Και με αυτό το όργανο ενεργοποιούμε πολλές μυϊκές ομάδες, βελτιώνουμε την ισορροπία και το καρδιαναπνευστικό σύστημα, αυξάνουμε την δύναμη και την μυϊκή αντοχή. Μπορεί να εκτελεστεί από τον πιο αρχάριο έως τον πιο προχωρημένο σε ατομικό προπονητικό πρόγραμμα ή ομαδικό.


Ενδεικτικές ασκήσεις για όλο το σώμα με το Gym Stick

Το Swing Stick είναι μια αρκετά ελαστική ράβδος της οποίας η αρχή βασίζεται στο φαινόμενο της ταλάντωσης! Σε κάθε άσκηση οι αρθρώσεις βρίσκονται σε μια σταθερή θέση (ισομετρική άσκηση) αλλά λόγω της ταλάντωσης καταφέρνουμε να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά τους αντίστοιχους μύες. Είναι ιδανικό για άτομα προερχόμενα από κάποιο τραυματισμό αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εντάξει στο πρόγραμμά του κάτι διαφορετικό. Το τονίζουμε ότι έχει καθαρά βοηθητικό χαρακτήρα και όχι βασικό.


Ενδεικτικές ασκήσεις με το Swing Stick


Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου