Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013


ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΜΕΡΟΣ Β’

ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΜΠΑΛΕΣ(SWISS BALLS)
Ελβετικές μπάλες έχετε δει όλοι σε ένα γυμναστήριο. Ναι...είναι αυτές οι μεγάλες χρωματιστές που μοιάζουν σαν ένα μεγάλο μπαλόνι! Κατασκευάστηκαν το 1963 από τον Aquilino Cosani και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από φυσιοθεραπευτές. Την δεκαετία του 1980 διαδόθηκαν πάρα πολύ στους χώρους γυμναστικής (είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού από προπονητές είτε σε διάφορα προγράμματα fitness) . Η διάμετρος τους ποικίλλει και κυμαίνεται μεταξύ 45cm - 85 cm.




Κάποιοι μπορεί να τις σνομπάρουν αλλά κάνουν μεγάλο λάθος γιατί βασίζονται στην αρχή της ισορροπίας του σώματος σε μια ασταθή επιφάνεια με ότι πλεονεκτήματα έχει αυτή (νευρομυϊκή συναρμογή, ενεργοποίηση πολλών μυϊκών ομάδων κ.α.).

Μπορούν να εκτελεστούν από όλους και ο βαθμός δυσκολίας της κάθε άσκησης εξαρτάται από το πόσο ο αθλούμενος εκτείνει το σώμα του πέρα από το σημείο ισορροπίας. Ο «πυρήνας» του σώματος λειτουργεί σε όλες τις ασκήσεις για να μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε σε αυτό το «ασταθές περιβάλλον».

Ασκήσεις σε γκρουπ και ατομικά

Υπάρχουν ενδεικτικά τρία είδη Ελβετικών Μπαλών:
  • Aero Ball Aerobic, Yoga, διατατικές ασκήσεις, ευλυγισία
  • Exercise Ball → Ενδυνάμωση «πυρήνα» σώματος, προπόνηση αντιστάσεων και αποκατάσταση τραυματισμών
  • Pro Ball → Χρησιμοποιείται κυρίως σε προπόνηση με βάρη

ΣΧΟΙΝΑΚΙ
Φαντάζομαι όλοι θυμάστε το σχοινάκι και τα παιχνίδια που παίζαμε αγόρια & κορίτσια με αυτό στο σχολείο. Κι όμως το σχοινάκι εκτός από μέσο διασκέδασης είναι ένα ιδανικό εργαλείο αερόβιας προπόνησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αθλητές μέχρι και απλούς αθλούμενους (τρέμε Rocky…!), ενσωματώνοντάς το αρμονικά μέσα στο προπονητικό τους πρόγραμμα.


Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι:
  • Οικονομικό
  • Δεν πιάνει χώρο
  • Βελτιώνει την ταχύτητα
  • Βελτιώνει την ισορροπία
  • Βελτιώνει την νευρομυϊκή συναρμογή
 Προσοχή μόνο σε άτομα τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με την μέση τους γιατί μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε αυτή.

Όλοι μπορούν να κάνουν σχοινάκι

Και με το σχοινάκι τι ασκήσεις θα κάνω δηλαδή; Θα μπορώ να γυμνάσω όλους τους μύες στο σώμα μου; Όπως είπαμε από μόνα τους κάποια όργανα δεν μπορούν να παρέχουν μια ολοκληρωμένη άσκηση ΑΛΛΑ δρουν συμπληρωματικά σε αυτή. Το σχοινάκι ανήκει σε αυτή την κατηγορία και δεν πρόκειται να σας κάνει τον επόμενο Rocky! Αρχικά θα ξεκινήσετε χαλαρά (ίσα ίσα θα σηκώνονται τα πόδια σας από το έδαφος και εναλλάξ αριστερό - δεξί πόδι) και έπειτα θα πραγματοποιείτε διάφορες παραλλαγές για αύξηση της δυσκολίας, όπως ταυτόχρονη αναπήδηση με τα δύο πόδια, μεγαλύτερο σήκωμα γόνατος, κουτσό, σταύρωμα χεριών, πλευρικές και κυκλικές κινήσεις αλλά και συνδυασμούς όλων αυτών με εναλλαγές ρυθμού!

MEDICINE BALL
Πολλοί θα έχετε χρησιμοποιήσει μια Medicine Ball ή έχετε ακούσει ότι την χρησιμοποιεί ένας φίλος σας! Η Medicine Ball είναι μια μπάλα κατασκευασμένη συνήθως από δέρμα ή βινύλιο, και ταυτόχρονα είναι γεμάτη με άμμο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο διαλέγει η εκάστοτε εταιρεία.   Η προπόνηση με Medicine Ball έχει τις ρίζες της στην αρχαία Περσία περίπου 3000 χρόνια πριν ως ένα μέσο προπόνησης στην πάλη. Υπάρχουν αναφορές ότι κάτι αντίστοιχο υπήρχε και στην Αρχαία Ελλάδα αλλά εκεί χρησιμοποιήθηκε κυρίως για ιατρικούς σκοπούς (αποκατάσταση κ.α.) από τον Ιπποκράτη. Και στις δύο περιπτώσεις η Medicine Ball ήταν φτιαγμένη εξωτερικά από δέρμα ζώου και εσωτερικά ήταν γεμάτη με άμμο. Τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου ξαναμπήκε ενεργά στην ζωή μας σε αθλητικό επίπεδο αλλά και ιατρικό.

Δύο είδη Medicine Balls

Έρχεται σε διάφορα μεγέθη και βάρη ανάλογα με τον σκοπό που την θέλουμε. Χρησιμοποιείται στην προπόνηση ενδυνάμωσης και είναι ένα βασικό όργανο πολλών αθλητών για προπόνηση των κοιλιακών τους. Όμως έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε ατομικά με σωστή καθοδήγηση αλλά και σε ζευγάρια. Αθλητές μποξ, στίβου, μπάσκετ είναι μόνο μερικοί που βασίζουν πολλές ασκήσεις πάνω σε αυτή. Κυρίως αθλήματα που απαιτούν έκρηξη-ισχύ είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερο όφελος από τις Medicine Balls.

Δύο ασκήσεις σε ζευγάρια με Medicine Ball


Σαββάδης Βασίλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου